Изложба с шедьоври на Йоханес Вермеер (1632-1675) и други майстори от холандския златен век

...
Изложба с шедьоври на Йоханес Вермеер (1632-1675) и други майстори от холандския златен век
Коментари Харесай

Реставратори откриха любов в шедьовър на Вермеер

Изложба с шедьоври на Йоханес Вермеер (1632-1675) и други майстори от холандския златен век в изобразителното изкуство бе открита нощес в Дрезден, в наличието на канцлера Ангела Меркел и премиера на Нидерландия Марк Рюте. Това е най-голямата експозиция на Вермеер в Германия досега, с наети картини от най-висока класа от Европа и Съединени американски щати. 

Основният фокус на изложбата е картината „ Момиче чете писмо пред отворен прозорец " от 1657-1659, благосъстоятелност на дрезденския музей на старите майстори. Тя притегля най-голямо внимание, тъй като след четиригодишна реституция - и за първи път от епохи, публиката може да я види такава, каквато я е основал художникът преди 360 години. 

Картината е благосъстоятелност на локалния музей повече от 250 години. Тя е закупена за сбирката на саксонския курфюрст Фридрих-Август II в Париж през 1742 година И от този момент е част от Дрезденската картинна изложба на старите майстори. 

Благодарение на рентгенографско проучване още през 1979 година стана известно, че в горната дясна част на платното е имало фигура на Купидон. Находката е доказана през 2009 година благодарение на инфрачервена рефлексография. Смяташе се, че художникът самичък е трансформирал композицията, като е покрил „ картината в картината “. 

Но още при започване на огромният реставрационен план, почнал през май 2017 година, реставраторите открили, че пластовете багра, закрили голият Купидон на стената, са били нанесени от друга ръка. При свалянето на лака от XIX век те забелязали, че  „ характерностите на разтворимост “ на боята в тази част на платното — там, където дълги години всички виждали единствено гола стена зад тила на момичето, са разнообразни от тези в останалата повърхнина на картината.  

Допълнителен оглед, в това число разбор в археометрична лаборатория (археометрията е научна дисциплинираност, която дефинира възрастта и произхода на обектите посредством физико -химични методи), разкри пластове от свързващо вещество и замърсяване сред изображението на Купидон и боята, която го покрива. Реставраторите стигнали  до заключението, че новият пласт е прибавен към платното няколко десетилетия след основаването на картината и по тази причина няма по какъв начин да е работа на Вермеер.  

„ Това е най-сензационното събитие в цялата ми кариера “, каза  Ута Нейдхард, старши реставратор на музея, през 2019 година, когато откритието стана известно. Според нея картината в този момент е „ напълно друга работа “.

След като пластът беше деликатно отхвърлен със скалпел под микроскоп, сюжетът в действителност се промени коренно. Днес няма подозрение, че момичето чете любовно писмо - преди този момент бе единствено една от опциите, предполагана от по-романтичните фенове. Невижданата до момента картина в картината с Купидон заема съвсем цялото пространство на стената зад момичето, което прави композицията по-активна и богата, а героинята към този момент не наподобява толкоз изоставена и самотна.

От през днешния ден до 2 януари 2022 година възвърналото истинския си тип платно може да се види на огромната галерия Johannes Vermeer. On Reflection („ Ян Вермеер.  Размисли/Отражения “ в Дрезденската художествена изложба на старите майстори. Общо изложбата ще включва пет картини на художника, което я прави една от най-значимите експозиции на нидерландския  майстор през последните години (до нас са достигнали 34 работи на майстора).  

Изключителните експонати, предоставени от институции от трети страни, включват още „ Географът “ (1669 г.) от Института по изкуствата „ Щадел “ във Франкфурт, „ Изглед на къщите в Делфт “ (Малката улица) (около 1658 г.) от Рийксмузеум в Амстердам и „ Дамата “ (около 1670-1672), във фона на която се вижда същата картина с Купидон - тя е наета от Националната изложба в Лондон.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР